Tähystys

Tähystysleikkauksen eli laparoskopian etuna perinteiseen avoleikkaukseen verrattuna on mm. huomattavasti pienempi leikkaushaava ja vähäisempi kipu sekä leikkauksen jälkeinen nopeampi toipumisaika.

Tähystysoperaatiot pieneläimille

Teemme tähystysleikkauksena mm:
• narttukoiran sterilaatio eli ovarektomia
• piilokivesoperaatiot
• virtsarakon tähystys eli kystoskopia, mm. virtsakivien poistot
• biobsiat / koepalat mm. maksa, munuaiset, haima
• rintaontelon tähystys eli thorakoskopia
• diagnostinen laparoskopia
• gastropeksia eli mahalaukun kiinnitys

Narttukoiran sterilaatio

Yksi yleisimmin laparoskooppisesti tehtävistä toimenpiteistä on narttukoiran sterilaatio. Koiran sterilaatioleikkauksen voi tehdä jo hyvin nuorena n. 5-6 kk:n ikäisenä tai myöhemmin ensimmäisen tai toisen juoksu-ajan jälkeen. Tällöin leikkausajankohdaksi suositellaan n. 2kk juoksun jälkeen ja ennen seuraavan juoksun alkua.

Tähystysleikkauksen edut ja turvallisuutta lisäävät tekijät ovat mm.

– pienempi leikkaushaava
– vähäisempi kipu
– nopeampi toipuminen leikkauksesta
– pienempi infektioriski

Tarkempaa diagnostiikkaa
Sairauksien diagnostiikassa tarvitaan toisinaan koepaloja vatsaontelon elimistä. Tähystystekniikalla koepalojen otto voidaan tehdä mini-invasiivisesti kaikista vatsaontelon elimistä. Pieni haava on merkittävä etu etenkin potilailla, joilla haavan paraneminen perussairauden johdosta on mahdollisesti hidastunut.

Leikkausvalmistelut
Potilas valmistellaan tähystysleikkaukseen, kuten mihin tahansa leikkaukseen. Karvat ajellaan ja leikkausalue desinfioidaan niin laajasti, että siirtyminen avoleikkaukseen on mahdollista, mikäli sille on tarvetta. Joskus esim. narttukoiran sterilaatiossa kohtu joudutaan poistamaan, jos siinä todetaan tulehdus tai muita muutoksia. Myös näkyvyyden estävä vatsaontelon runsas rasvakertymä tai yllättävä verenvuoto voivat johtaa avoleikkaukseen siirtymiseen.

Valmistautuminen kotona
Tähystysleikkaukset tehdään päiväsairaala periaatteella. Potilas tuodaan aamulla eläinsairaalaan ja se kotiutetaan iltapäivällä / illalla. Potilas pidetään 12 h:n paastolla ennen toimenpidettä. Mikäli potilas on likainen, esim. kuraisten kelien vuoksi, on se syytä pestä edellisenä päivänä.

Tähystysoperaatiot hevosille

Tähystyksellä voidaan tutkia monenlaisia kohteita ja tarvittaessa myös ottaa tutkittavasta kohteesta koepaloja. Yleisiä tähystettäviä kohteita ovat mm. hengitystiet, nenänielu ja ruuansulatuskanava. Tähystyksellä voidaan tutkia myös hevosen suolistoa. Tähystystekniikkaa hyödynnetään myös hevosten hammastutkimuksissa, jolloin pääsemme tarkastamaan kohteita joita muutoin olisi mahdoton nähdä.

Tutkittavan kohteen sijainnista riippuen käytämme 3 metristä videoendoskooppia, 1,6 metristä kaksikanavaista endoskooppia tai pienempiin kohteisiin broncoskooppia.

Tähystysleikkaukset

Tähystysleikkaus-tekniikkaa voidaan hyödyntää osittain myös hevosilla mm. koepalan/biobsian otossa, diagnostisessa laparoskopiassa, piilokives operaatioissa ja munasarjojen poistoissa.

Osa hevosille tehtävistä laparoskooppisista toimenpiteistä voidaan tehdä kaatamatta, rauhoituksessa ja paikallispuudutuksessa.