Rokotukset
Rokottamalla eläimet pyrimme ennaltaehkäisemään ja suojaamaan eläimet tiettyjä tarttuvia tauteja vastaan ja ne kuuluvatkin eläinten
perusterveydenhuoltoon. Jotta rokotukset antaisivat toivotun suojan, on tärkeää hoitaa perusrokotukset asianmukaisesti ja jatkossa noudattaa rokotusohjelmaa. Pennuille olisi hyvä antaa matolääke kaksi viikkoa ennen rokotuksia, jotta mahdolliset sisäloiset eivät häiritsisi rokotussuojan muodostumista. Aikuisilla eläimillä suositellaan ulostenäytteen tutkimista ja matolääkkeen antamista vain, mikäli se ulostenäytteen perusteella on tarpeellista. Huomioithan, että vain terveitä eläimiä voi rokottaa.Rokotusreaktiot
Rokotuksen jälkeen saattaa esiintyä lievää kuumeilua, väsymystä ja turvotusta pistoskohdassa. Harvinaisena haittavaikutuksena rokotukseen voi esiintyä ns. anafylaktinen reaktio. Anafylaktisen reaktion oireita voivat olla voimakas heikkous, oksentelu tai turvotus pään alueella. Mikäli lemmikillänne on anafylaktisen reaktion oireita, ottakaa välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin.
Kissan rokotusohjelma
Kissarutto, herpes ja kaliki eli kolmoisrokote
Kissarutto tarkoittaa kissojen parvovirustartuntaa ja herpes ja kaliki ovat kissaflunssaa aiheuttavia viruksia. Pennut tulee rokottaa kolmoisrokotteella 12 ja 16 viikon iässä ja kolmannen kerran vuoden ikäisenä. Tämän jälkeen rokotusväli on rokotteesta riippuen 1-3 vuotta.
Raivotauti/Rabies
Raivotauti leviää nisäkkään pureman välityksellä eläimeltä toiselle ja ihmisille. Raivotauti-rokote on suositeltavaa ulkoileville kissoille ja annetaan pennuille 16 viikon iässä ja sen jälkeen vuoden päästä tästä. Tämän jälkeen rokotusväli on kolme vuotta.
Matkustavien ja näyttelyihin osallistuvien kissojen rokotusmääräykset saattavat poiketa edellä mainituista.
Koiran rokotusohjelma
Kennelliiton ja Ruokaviraston rokotusmääräykset ovat muuttuneet 1.6.2023. Uusissa säännöissä noudatetaan valmisteyhteenvedon mukaisia voimassaoloaikoja. Kansainvälisiin rokotussuosituksiin ja Suomen tautitilanteeseen perustuen suosittelemme seuraavaa rokotusohjelmaa:
– Koiranpennulle nelosrokotus (parvo, penikkatauti, tarttuva maksatulehdus, kennelyskä) 8 ja 12 viikon iässä. Ensimmäinen rabies rokotus 12 viikon iässä.
– Nelosrokote ja raivotautirokote tehostetaan vuoden iässä ja sen jälkeen valmisteyhteenvedon ohjeen mukaisesti.
– Kennelyskärokotteet vuosittain koirille, jotka tapaavat säännöllisesti muita koiria tai käyvät koiratapahtumissa.
– Huomioithan, että mikäli ensimmäinen nelosrokote annetaan ennen 12 viikon ikää, on se voimassa vain 1 kuukauden ajan ja että rabiesrokotuksen voi antaa aikaisintaan 12 viikon ikäiselle pennulle.
Nelosrokote
Nelosrokote suojaa koiraa parvovirukselta, penikkataudilta, tarttuvalta maksatulehdukselta sekä kennelyskältä. Nelosrokote annetaan pennulle yleensä 8 ja 12 viikon iässä, jonka jälkeen se on voimassa 3 vuotta (kennelyskä voimassa 1 vuoden). Suositellaan kuitenkin nelosrokotteen tehostamista 1 vuoden iässä.
Kennelyskä
Kennelyskää, eli koirien keuhkoputkentulehdusta, vastaan koira saa suojan yleensä penturokotuksilla annettujen nelosrokotteiden yhteydessä. Kennelyskärokote tulee uusia vuoden välein. Kennelyskä on virusten ja bakteerien aiheuttaman sekainfektio, joten rokotteet eivät anna 100% suojaa, mutta yleensä rokotettu sairastuu lievemmin oirein. Kennelyskäinfektiossa on todettu lähes aina olevan mukana Bordetella Bronchiseptica-bakteeri sekä usein myös Parainfluenssaviruksen eri kantoja. Meillä on tällä hetkellä kahta erilaista kennelyskärokotetta: Nobivac Pi-rokote, jossa on teho parainfluenssavirusta vastaan, sekä Nobivac KC-rokote, jossa on teho parainfluenssavirusta sekä Bordetella Bronchiseptica-bakteeria vastaan. Kennelyskärokotteen tarve tulee arvioida yksilöllisesti, mikäli tartuntapaine on pieni (ns.kotikoirat), ei rokottaminen kennelyskää vastaan ole välttämättä tarpeellista, mutta koirat, jotka käyvät paljon erilaisissa koiratapahtumissa (näyttelyt, kilpailut/kokeet) tai menevät hoitoon koirahoitolaan/kenneliin, suositellaan rokottamaan kennelyskää vastaan vuosittain.
Raivotauti/Rabies
Raivotauti leviää nisäkkään pureman välityksellä toiseen eläimeen tai ihmiseen ja oireiden puhjettua johtaa aina lopulta kuolemaan. Suomi on toistaiseksi raivotautivapaa maa ja meillä raivotautia on todettu vain yksittäisissä tuontieläimissä pääsääntöisesti juuri siksi, että Suomessa lähes kaikki koirat rokotetaan raivotautia vastaan ja laumaimmuniteetti on siten erittäin hyvä. Raivotautirokote annetaan pennuille aikaisintaan 12 viikon iässä, sen jälkeen vuoden päästä tästä ja jatkossa 3 vuoden välein.
Huomioithan, että ulkomaille matkustavien sekä näyttelyihin ja kokeisiin osallistuvien koirien rokotusmääräykset saattavat poiketa edellä mainituista. Yleensä näyttelyihin yms. tapahtumiin pääsee vasta kun rokotuksista on kulunut vähintään 21 vrk (kolmen viikon varoaika).