Rokotukset hevosille
Kaikki hevoset on suositeltavaa rokottaa jäykkäkouristusta eli tetanusta vastaan. Lisäksi hevoset kannattaa rokottaa myös influenssaa vastaan, kilpaileville ratsu- ja ravihevosille influenssarokote on pakollinen. Huomioithan, että vain terveitä hevosia rokotetaan. Rokotusten jälkeen hevosta tulee liikuttaa vain kevyesti noin viiden päivän ajan.
Lisäohjeita rokotuksiin liittyen saat henkilökunnaltamme.
Influenssarokote
Hevosinfluenssa on nopeasti leviävä/helposti tarttuva tauti, jota vastaan on tehokas rokote. Suosittelemme hevosten ja omistajien yhteisen edun nimissä kaikkien hevosten rokottamista. Jos mahdollisimman moni hevonen on rokotettu, muodostuu laumaimmuniteetti, joka tehostaa rokotteiden suojaavaa vaikutusta, suojaa myös rokottamattomia ja ehkäisee hyvin taudin leviämistä. Joskus hevonen saattaa sairastua rokotuksesta huolimatta, mutta rokotetulla hevosella taudinkuva on lievempi ja sairaspäiviä tulee vähemmän.
Perusrokotuksena annetaan kaksi rokotusta noin neljän viikon välein (21-92 vrk). Ratsuille annetaan tämän hetkisten SRL:n rokotusmääräysten mukaan tehoste vielä 7 kk toisen perusrokotuksen jälkeen, tämän jälkeen 6-12 kk välein. Ravureille annetaan tämän hetkisten Hippoksen rokotusmääräysten mukaan rokotus 12(-13) kk välein toisen tehosterokotuksen jälkeen, joskin ravureillekin on suositeltavaa antaa tehosterokotus 5-(6) kk toisen tehosteen jälkeen kunnollisen rokotesuojan saavuttamiseksi (rokotteiden valmisteyhteenvedon ohje). SRL:n ja Hippoksen rokotusmääräykset löytyvät alla olevista linkeistä
HUOM! Hippoksella uusi sääntö: ikäluokasta 2020 alkaen rokotusohjelma aloitetaan kolmella perusrokotuksella, jota seuraa vuosittainen tehosterokotus.
Kilpailevien ratsujen rokotusmääräykset löytyvät SRL:n sivuilta, KS I Yleisen osan liitteestä, materiaaleista.
Ravihevosten rokotusmääräykset: www.hippos.fi/raviurheilu/ravihevonen/pakollinen_influenssarokotus
Varsoille rokotusohjelma hevosinfluenssaa vastaan aloitetaan 6 kk iässä.
Jäykkäkouristus eli Tetanus
Tetanusrokote suojaa hevosesi tehokkaasti Clostridium tetani -bakteerin aiheuttamalta tappavalta taudilta. Clostridium tetani on yleinen maaperäbakteeri ja pääsee hevoseen esimerkiksi haavojen kautta. Suositusten mukainen rokottaminen antaa hyvän suojan tautia vastaan. Perusimmunisointi tapahtuu antamalla kaksi rokotetta kuukauden välein ja kolmas vuoden kuluttua, jonka jälkeen riittää kahden vuoden välein tapahtuva tehosterokotus.
Tetanusrokotetta suosittelemme ehdottomasti kaikille hevosille!
Mikäli hevosta ei ole rokotettu tetanusta vastaan tai rokotuksesta on kulunut pitkä aika, annamme kirurgisen toimenpiteen tai haavanhoidon yhteydessä tetanus-seerumilääkityksen. Seerumi ei kuitenkaan korvaa rokotusta, vaan rokote on suositeltavaa tehostaa seerumista huolimatta.
Rokotukset aloitetaan varsoilla kuuden kuukauden iässä. Mikäli infektioriski on suurentunut tai varsa ei ole saanut riittävästi ternimaitoa, voidaan lisäksi antaa ensimmäinen tetanusrokote 4 kuukauden iässä. Tämän jälkeen rokotukset annetaan rokotusohjelman mukaisesti
Yleisesti käytetään influenssa+tetanus -yhdistelmärokotteita.
Herpesrokote
Hevosten herpesvirus (EHV) 1 ja 4 aiheuttavat hengitystieinfektioita sekä EHV 1 myös abortteja tiineille tammoille. Näitä vastaan on olemassa rokotteita. Herpesviruksen aiheuttaman abortin varalta tiineet tammat rokotetaan 5., 7. ja 9. tiineyskuukausilla. Hengitystietartunnoilta suojaamiseksi rokote tulee uusia 4-6 viikon kuluttua ja tämän jälkeen 6 kk välein (Equip EHV 1,4, valmisteyhteenveto).
Muut rokotukset
Edellä mainittujen rokotusten lisäksi hevosia voidaan rokottaa muun muassa raivotautia ja botulismia vastaan. Harkitsethan hevosen rokotustarpeen yksilökohtaisesti ja huomioit, että vain terveitä hevosia rokotetaan.