Varaa aika soittamalla 020 756 9690

Hammashuolto pieneläimille

Lemmikin hampaiden kunnolla on suuri merkitys eläimen hyvinvoinnin kannalta. Hoitamattomat hampaat aiheuttavat potilaalle usein kipua sekä suun alueen tulehduksia. Merkkejä tulehduksesta ovat mm. runsas hammaskivikertymä, punoittavat ikenet, paha haju suusta sekä turvotukset leuan alueella. Koirat ja kissat näyttävät hyvin harvoin suun alueen kipua, omistaja saattaa huomata eläimen syövän mieluummin pehmeää ruokaa tai hotkivan ruokansa ilman pureskelua, tai eläin saattaa syödä vain toisella puolella suuta. Hyvin usein mitään merkkejä ei havaita, mutta hammashoidon jälkeen omistajat huomaavat vanhan eläimensä nuorentuneen vuosia. Yhtäkkiä alkanut kuolaaminen tai syömättömyys voivat myös olla merkkejä akuutista suun kivusta.Meillä Profivetissa pieneläinten hammashoidot tehdään uudella hammasosastolla. Käytössä on turvallinen inhalaatioanestesia ja hoitajavalvoo potilasta koko toimenpiteen ajan. Hammaskiven poistamme ultraäänilaitteella. Lisäksi käytössämme on laaja välineistö hampaidenpoistoja varten, porayksikkö sekä erillinen hammasröntgen. Vaativampia hammasoperaatioita, kuten hampaiden paikkauksia sekä juurihoitoja teemme tarvittaessa yhteistyössä hammaslääkäreiden kanssa.

Hampaiden kotihoidolla voidaan ennaltaehkäistä hammasongelmia. Lue lisää.

Milloin hammastarkastukseen?

On hyvin yksilöllistä, missä vaiheessa koira tai kissa kannattaa tuoda ensimmäisen kerran hammashuoltoon. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että siinä vaiheessa kun hammaskiveä on kertynyt selvästi näkyvä määrä, on hammaskivi syytä poistaa ja hampaisto tarkastaa. Samoin mikäli eläimellä on katkennut tai murtunut hammas, on se syytä tarkastaa. Toisaalta kaikille ei välttämättä kerry juurikaan näkyvää hammaskiveä, mutta sitä on kerääntynyt ientaskuihin. Hammaskivi itsessään ei ole vaarallista, mutta sen ja plakin kertyminen ientaskuihin aiheuttaa ientaskujen syventymistä, hampaan tukikudoksen rappeutumista, ientulehdusta sekä ikenen vetäytymistä. Edetessään tila johtaa siihen, että hampaat alkavat heilua ja irrota. Etenkin pienirotuisillla koirilla hammaskiveä alkaa kertymään usein jo hyvin nuorena ja niillä hammashuollot kannattaakin aloittaa yleensä jo melko aikaisin, yleensä jo 1 vuoden iässä.Kissoilla esiintyy melko yleisesti hampaiden resorptio- eli syöpymämuutoksia, joka saatta joillekin kissoille puhjeta jo nuorenakin. Syöpymämuutosten tutkiminen vaatii aina röntgenkuvantamisen ja koko hampaiston röntgenkuvaus onkin suositeltavaa kaikille kissoillehammashoidon yhteydessä.

Suosittelemme säännöllisiä hammastarkastuksia, jotta mahdolliset ongelmat hampaistossa voidaan havaita ja tarvittaessa hoitaa ajossa.Yleensä sopiva tarkastusväli on vähintään vuosittain, mutta joillakin yksilöillä voidaan vaatia tiheämpäänkin seurantaa.

Perushammashuoltoon sisältyy hammaskivenpoisto, hampaiden kiillotus sekä suun ja hampaiston tarkastus ientaskumittarin avulla. Lisäksi kattavaan suun tutkimukseen kuuluu koko suun röntgenkuvaus. Tutkimusten mukaan jopa yli neljäsosalla koirapotilaista sekä lähes puolella kissapotilaista saatiin hammasröntgenkuvauksen avulla lisätietoa hampaiston tilanteesta, vaikka suussa ei todettu silminnähden havaittavia muutoksia. Meillä hammastoimenpiteet tekee pieneläinten hammassairauksiin perehtynyt eläinlääkäri.

Maitohampaat

Joillakin koirilla maitohampaat eivät irtoa normaalisti pysyvän hampaan puhjetessa, lisäksi joillakin yksilöillä maitopurenta saattaa ollavirheellinen ja maitohampaat painuvat ikeneen aiheuttaen kipua ja mahdollisesti häiritsevät leuan normaalia kasvua, mikä taas altistaamyös jatkossa purentavirheille. Ahtaasti kasvavien maitohampaiden vuoksi myös pysyvät hampaat saattavat puhjeta liian ahtaasti. Yleisimmin joudutaan poistamaan maitokulmahampaita. Mikäli kyseessä ei ole purentavirhe ja pysyvät hampaat pääsevät kasvamaan normaalisti, voi maitokulmahampaiden putoamista odotella jonkin aikaa, mutta mikäli pysyvä hammas on jo selvästi puhjennut ja vieressä maitokulmahammas on edelleen tiukasti kiinni, tulee se poistaa. Mikäli maitopurenta on virheellinen tai pysyvät hampaat kasvavat liian ahtaasti, tulee maitokulmahampaat poistaa mahdollisimman nopeasti. Maitokulmahampaiden poisto tehdään kirurgisesti ja hampaiden alueet röntgenkuvataan sekä ennen että jälkeen poiston. Näin voidaan vähentää pysyvän hampaan vaurioitumisen riskiä poiston yhteydessä.

 

Hoidamme myös jyrsijöiden ja kanien hampaita

Teemme perustason hammashoitoa jyrsijöille ja kaneille. Jyrsijöillä ja kaneilla yleisimpiä suun ja hampaiden ongelmia ovat muun muassahampaiden kasvaminen liian pitkiksi, hammaspiikit sekä hammasjuuripaiseet. Hammasongelmien yleisimmät oireet ovat huono ruokahalu tai vaikeutunut syöminen, syömättömyys, lisääntynyt syljeneritys tai ruuansulatuskanavan ongelmat.