Hammashuolto hevosille

Hevosen hampaat tulee tarkastaa vähintään vuosittain tai useammin, mikäli ongelmia ilmenee. Hammasongelmien oireita ovat esimerkiksi syömiseen tai kuolaimeen liittyvät ongelmat sekä laihtuminen, suu saattaa myös haista pahalle. Hevosilla esiintyviä hammasongelmia ovat mm. diastemat eli raot hampaiden välissä, karies eli hampaiden reikiintyminen sekä hammasmurtumat. Myös purentavirheet ovat hevosilla melko yleisiä ja niiden hoitaminen ajoissa ennaltaehkäisee vakavampien ongelmien syntymistä. Nuorten hevosten suu ja hampaat on suositeltavaa tarkastaa ensimmäisen kerran viimeistään sitten, kun aletaan opettamaan kuolaimen käyttöön, yleensä n. 2-3 -vuotiaana, tarvittaessa aiemminkin.

Nuorilla hevosilla maitohampaiden jäänteet saattavat aiheuttaa ongelmia, vanhemmilla taas hampaiden epätasainen kuluminen. Osalle hevosista tulee hammaslomaan sudenhampaita, joita poistetaan yleensä jo nuorilta hevosilta.

Suoritamme hampaiden raspauksen pääosin käyttämällä Horse Dental Equipment-sähköraspia. Raspauksen tarkoituksena on poistaa hammaspiikkejä sekä poistaa etenkin etu- ja takaposkihampaisiin syntyviä ”koukkuja”, tasoittaa hampaiden porrasteisuutta, suoristaa esim. vinoa tai vääränlaista purentaa sekä tarvittaessa avartaa diastemoja.

Sähköraspia suositellaan erityisesti hammasongelmista (mm. hampaiden portaisuudesta) kärsiville hevosille. Sähköraspin tehokkuuden ansiosta voimme saada pitkäänkin jatkuneita hammasongelmia ratkaistua.

Suoritamme myös hevosten kariespaikkauksia 106 ja 206 hampaisiin muovipaikalla.
Hampaiden poistot: etuhampaat, kulmahampaat, sudenhampaat.

Hammashoidot tehdään pääsääntöisesti rauhoituksessa.

Rauhoitetun hevosen pää pysyy paremmin paikoillaan ja kieli on rennompi, jolloin hampaat saadaan tutkittua tarkemmin sekä työn jälki on myös parempi. Etenkin raspaus rauhoitettuna on myös hevoselle yleensä miellyttävämpi kokemus, sillä limakalvovaurioiden syntyminen on yleensä selvästi vähäisempää kuin ilman rauhoitusta tehdyssä raspauksessa.