Aukioloajat: Ma-Pe 8.00-18.00 | Puh 020 756 9690

Virtsanäytteen ottaminen kotona

Lyhyt muistilista:
– eläin ollut pissaamatta yli 4 tuntia
– puhtaaseen astiaan ilman roskia, karvoja, lunta tai vettä
– keskivirtsasta n. 10 milliä
– heti tutkittavaksi tai jääkaappiin alle neljäksi tunniksi- tuo klinikalle vähintään 2h ennen sulkemisaikaa

Tarkemmat ohjeet

Virtsanäyte otetaan puhtaaseen astiaan, esimerkiksi pakasterasia sopii hyvin. Purkkiin kirjoitetaan eläimen nimi, omistajan nimi sekä näytteenotto päivä ja kellonaika.

Näytettä ei kannata tuoda tutkittavaksi jos siinä on roskia, vettä, lunta tai kissanhiekkaa. Näytteenottoastian sisäpintaan ei saa koskea sormin eikä astialla saa koskea karvoihin. Näyte pyritään aina saamaan suoraan suihkusta näytteenottoastiaan. Näytettä tulisi olla vähintään 10 ml eli ruokalusikallisen verran. Näyte tulee toimittaa tutkittavaksi mahdollisimman pian. Se voidaan säilyttää huoneenlämmössä jos se saadaan tutkittavaksi alle puolessa tunnissa, muutoin näyte laitetaan jääkaappiin. Virtsa ei saa jäätyä.

Koira

Koiran tulisi olla pissaamatta mahdollisimman kauan. Ennen näytteenottoa puhdistetaan uroksella peniksen pää ja nartulla ulkosynnyttimet veteen kostutetulla puhtaalla paperilla.

Pidä koira lyhyessä taluttimessa mutta yritä käyttäytyä kuin normaalistikin lenkillä jotta koira ei ala ihmetellä tilannetta. Saunakauha on hyvä apuväline: näyte kerätään joko suoraan pestyyn saunakauhaan tai näytteenottoastia teipataan kiinni kauhaan. Aluksi koiran annetaan virtsata vähän, sen jälkeen viedään näytteenottoastia virtsasuihkuun ja pyritään ottamaan näyte virtsasuihkun keskeltä. Näytteenottoa helpottaa, jos toinen ihminen taluttaa koiraa ja toinen ottaa näytteen.

Kissa

Mikäli kissa ei häiriinny, voi näytteen ottaa suoraan virtsasuihkusta laittamalla pieni näytteenottoastia kissan alle sen virtsatessa. Näytteenottoastia tulisi poistaa virtsasuihkun alta, ennen kuin kissa hyppää pois hiekka-astiasta jotta siihen ei mene kissanhiekkaa tai karvoja.

Aremmilla kissoilla voidaan joko käyttää tyhjää, pestyä hiekkalaatikkoa josta virtsa kerätään kissan pissattua. Mikäli kissa ei suostu virtsaamaan tyhjään laatikkoon, voi klinikalta hakea roskaamatonta erikoiskissanhiekkaa johon virtsa ei imeydy.

Hankalissa tilanteissa kissan voi myös sulkea yöksi esim. kylpyhuoneeseen vesikupin ja hiekkalaatikon kanssa, jotta pissat tehtäisiin laatikkoon, eikä muualle asuntoon.

Ajoitettu aamunäyte

Virtsan perustutkimukset tehdään parhaassa tilanteessa ajoitetusta aamunäytteestä, jota on edeltänyt täydellinen 8 tunnin paasto. Näin päästään yhden näytteen perusteella luotettavaan tulokseen.

Edellisenä iltana klo 22 jälkeen ei saa juoda eikä syödä. Aamulla saa juoda n. 0,5-1 dl vettä. Koiran on vältettävä virtsaamista vähintään 6 tunnin ajan ennen näytteenottamista. Näytteen saa ottaa aikaisintaan klo 6 (eli klo 24 jälkeen ei saa virtsaamista). Ennen näytteenottoa ulkosynnyttimien/esinahan suu pestään hyvin vedellä ja kuivataan hyvin (ei hangata).