Influenssarokote

Nopeasti leviävää hevosinfluenssaa vastaan on olemassa tehokas rokote, joka antaa hyvän suojan tautia vastaan.
Perusrokotuksena kaksi rokotusta n. neljän viikon välein. Perusrokotusten jälkeen rokote uusitaan vähintään vuosittain, puolivuosittainen uusinta suositeltavaa.
Yleisesti käytetään influenssa + tetanus yhdistelmärokotteita.
Alle kuuden kuukauden ikäisiä varsoja ei suositella rokotettaviksi.

Kilpailevilla ratsuilla on omat rokotusmääräyksensä!
Lue lisää >>

Ravihevosten rokotusmääräykset:  Lue lisää >>

Suosittelemme hevosten ja omistajien yhteisen edun nimissä kaikkien hevosten rokottamista.

Jäykkäkouristus eli Tetanus

Tetanusrokote suojaa hevosesi tehokkaasti Clostridium tetani -bakteerin aiheuttamalta tappavalta taudilta. Bakteeri pääsee hevoseen esim. haavojen kautta. Suositusten mukainen rokottaminen antaa hyvän suojan tautia vastaan. Rokotukset aloitetaan varsoilla 6 kk:den iässä. Perusimmunisointi tapahtuu antamalla 2 rokotetta kuukauden välein ja kolmas vuoden kuluttua, jonka jälkeen riittää kahden vuoden välein tapahtuva tehosterokotus.
Tetanusrokotetta suosittelemme ehdottomasti kaikille hevosille!
Mikäli hevosta ei ole rokotettu tetanusta vastaan tai rokotuksesta on kulunut pitkä aika, annamme usein kirurgisen toimenpiteen tai haavanhoidon yhteydessä tetanus seerumi lääkityksen. Tämä ei kuitenkaan korvaa rokotusta.

Herpesrokote

Herpesviruksen aiheuttamia hengitystieinfektioita vastaan on olemassa yhdistelmärokote, joka antaa suojaa sekä influenssaa että herpestä vastaan. Rokotteen suojaava vaikutus herpesvirukselle on heikompi verrattuna influenssarokotteeseen, joten herpesrokote tulisikin antaa perusrokotusten jälkeen 3-4 kk välein jatkuvasti. Tiineille tammoille on olemassa oma rokote, joka on suunnattu herpesviruksen aiheuttamaa aborttia vastaan. Tiineet tammat rokotetaan 5., 7. ja 9. tiineyskuukausilla.

Muut rokotukset

Lisäksi hevosia voidaan rokottaa mm. botulismia, rabiesta ja pääntautia vastaan.
Vain terveitä hevosia rokotetaan!
Rokotusten jälkeen hevosta tulee liikuttaa vain kevyesti n. 5 päivän ajan.