hevonen

Valmistautuminen gastroskopiaan

Ennen mahalaukun tähystystä hevosta tulee paastottaa vähintään 16 tuntia. Hevonen ei saa juoda kolmeen tuntiin ennen tähystystä. Mikäli hevosella on taipumus syödä puruja, on hevosella pidettävä kuonokoppaa paastotuksen ajan. Tällöin vesi on hyvä tarjota vesisaavista, jotta hevonen saa kuitenkin juotua.

Hevospotilaan leikkausvalmistelu

Leikkauspotilaalta tulee ennen klinikalle tuloa poistaa kengät. Hevosen turkin tulee olla siisti, jos mahdollista, se olisi hyvä pestä. Klinikalle on hyvä ottaa mukaan hevosen oma riimu, riimunaru ja säänmukainen talliloimi. Leikkauspäivänä voi kotitallilla antaa pienen määrän heinää ennen klinikalle lähtöä, mutta väkirehuja ei anneta. Vettä tulee olla vapaasti saatavilla. Leikkaus suoritetaan anestesiassa. Hevonen siis nukutetaan pehmustetussa kaatokarsinassa ja nostetaan leikkauspöydälle operaatiota varten. Leikkauksen jälkeen hevonen siirretään heräämöön.

Rokotuskortti tulee ottaa mukaan klinikalle, jotta tetanus- eli jäykkäkouristusrokotusten voimassaolo voidaan tarkistaa ennen operaatiota. Hevonen luovutetaan omistajalle operaation jälkeen vasta, kun se on täysin hereillä ja kotiutuskuntoinen. Kotiutuksen yhteydessä eläinlääkäri antaa tapauskohtaiset lääkintä- ja jatkohoito-ohjeet, joita tulee noudattaa tarkasti.

Ruunauksen jälkeinen jatkohoito

Hevonen luovutetaan omistajalle ruunausoperaation jälkeen kun eläin on täysin kotiutuskuntoinen.Ensimmäinen vuorokausi leikkauksen jälkeen tulee viettää karsinalevossa. Tämän jälkeen hevosta talutetaan päivittäin n. 30 min ajan seuraavat 5-7 vrk. Jos kaikki sujuu hyvin, voi hevosta tämän jälkeen tarhata viikon ajan. Sen jälkeen n. kaksi viikkoa rauhallista liikuntaa, sitten paluu normaaliliikuntaan.Haava-aluetta voi suihkuttaa päivittäin kylmällä vedellä, mikäli hevonen tämän sallii.
Operoinut eläinlääkäri päättää tapauskohtaisesti mahdollisesta jatkolääkityksestä, saatte erilliset ohjeet kotiutuksen yhteydessä.